Zorg2025: Robotisering in de zorg

De vraag naar zorg zal de komende decennia fors groeien. Het zal moeilijk zijn om de vele zorgtaken die er dan zijn met alleen menskracht in te vullen. Technologie en in het bijzonder zorgrobotica kan daarin een rol vervullen. Er zijn nu al diverse toepassingen beschikbaar en er wordt het nodige aan onderzoek – op het gebied van ethiek en techniek – gedaan.

 Sprekers

  • Julia Foekema – Kamer van Koophandel: Korte toelichting op het thema.
  • Tom Ederveen – oprichter van Robots.NU en nl‘Robots en techniek in de zorg’. Tom gaf ons inzicht in de vertaling van robottechnologie naar praktische toepassingen.

  • Margo van Kemenade – socioloog en onderzoeker bij de VU, rondom ethische aspecten van de zorgrobots: ‘Zorgrobotica, Hoe gaan we daarmee om?’. Margo nam ons mee naar de wereld van zorgrobots en ging in op de gevolgen van zorgrobotica. Kan door middel van zorgrobots een goede zorg gegarandeerd worden? Welke consequenties heeft dit voor de beroepsgroep?
  • Prof.dr. Frans C.T. van der Helm – professor en onderzoeker in Biomechatronics and Bio-robotics, TU Delft, Universiteit Twente, Universiteit Leiden, Northwestern University (Chicago) and Case Western Reserve University (Cleveland): de toepassing van biomechanica en bio-robotics in de zorg belicht vanuit een (internationaal) wetenschappelijk perspectief.

  • Linda van den Bedem – projectleider SIZA: vertelde over het Freestyle Robopark-project, een reeks events waar mensen met een robotarm dezelfde toeren uit kunnen halen als skaters in een skatepark.

 

Foto: RoboCup Dutch Open, via Flickr

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?