AMDEX

Met de Amsterdam Data Exchange (AMDEX) lossen we het probleem op dat veel organisaties wel data willen delen, maar niet altijd kunnen. Hoe zorg je ervoor dat je alleen data deelt met partijen die je vertrouwt, hoe zorg je dat zij alleen die data krijgen die je wil delen, hoe ga je om met betalingen hiervoor, hoe gaan we om met disputen? Met de Amsterdam Data Exchange willen we een neutraal model bieden dat dit mogelijk maakt, waarbij autonomie van de deelnemende partijen vooropstaat. Alleen zij zijn eigenaar van hun data en bepalen wat daarmee gedaan wordt.

Data?

Dat is informatie waar je voortdurend nieuwe informatie van kunt maken. Informatie waar we samen — door nieuwe vragen en nieuwe toepassingen — steeds slimmer van worden en nieuwe uitdagingen mee oplossen. Dat vraagt om gezamenlijke afspraken over privacy en eigendomsrechten. Dus: data delen met anderen maar zélf in control blijven. Dan wordt het vertrouwd om je dat data toegankelijk te maken. Vindbaar. Uitwisselbaar. Voor en door iedereen die er iets moois mee wil doen.

AMDEX

AMDEX gaat over alle soorten data. Data die consumenten graag delen. Data die bedrijven willen delen om te innoveren en beter samen te werken. Wetenschappelijke en onderzoeksdata. Open data.  Als we vertrouwd data kunnen delen, dan is één democratische markt voor data ook mogelijk. Dus niet de versnippering die we nu nog zien. Alle data is van waarde en ontstaan uit de beste bedoelingen. Maar het blijven lastig vindbare eilandjes, elk met andere afspraken, regels, belemmeringen en mogelijkheden.

AMDEX is veel handiger met data. Een soort van supermarkt. Of nog beter — want we praten over een héle grote — een hypermarket met afdelingen voor elk wat wils. AMDEX maakt mogelijk dat jij met vertrouwen bepaalt welke van je eigen data met anderen kunnen worden gedeeld. Een data hypermarket. Waar je kunt zoeken. Op ideeën komt voor nieuwe producten. Waar je kunt winkelen, kijken, kiezen, vragen en aanbieden. Waar je voor sommige dingen moet betalen. En voor andere niet. AMDEX brengt samen: vertrouwen, duidelijkheid, overzicht en mogelijkheden.

Ga naar de AMDEX website

Lees hier in het kort waar AMDEX voor staat

Lees hier het uitgebreidde AMDEX rapport

AMDEX report in English

Rol van de Board

Initiëren.

Milestones

Doelstelling is de AMDEX van visie naar ontwerp brengen.

Impact

De digitale infrastructuur draagt bij aan de Metropoolregio Amsterdam als digitale hub van Europa.

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?