Amsterdam als cleantech hub

Op vrijdag 4 September vond in Amsterdam de Europese Finale plaats van ClimateLaunchpad, de grootste cleantech start-up competitie ter wereld. 82 start-ups uit 28 landen gingen in het voormalige IBM gebouw B.Amsterdam de strijd met elkaar aan. Allen hadden ze hetzelfde doel: de meest innovatieve oplossing ontwikkelen en succesvol opschalen om zo klimaatverandering een halt toe te roepen.

Een energiereep gemaakt van krekelmeel, een ‘sexy’ plantje dat met de feromonen die ze verspreid functioneert als alternatief bestrijdingsmiddel, of een stuk waterleiding dat met behulp van UV licht verontreinigd water omzet in schoon drinkwater. De ideeën op ClimateLaunchpad waren zeer uiteenlopend. Zevenhonderd Europese start-ups hadden een business plan ingestuurd en vrijdag kwamen de 82 winnaars van de nationale finales vanuit heel Europa in Amsterdam bijeen. De deelnemers waren overwegend jong en vrijwel iedere Europese taal galmde rond in de industriële hal van het B.Amsterdam gebouw, het perfecte decor voor de presentatie van technologisch innovatieve projecten.

In aparte break-out sessies in vijf verschillende zalen streden de start-ups eerst om een plekje in de grande finale. Van de finalisten werden vervolgens de beste tien toegelaten tot het prestigieuze Accelerator Programma van Climate-KIC, een intensief achttien maanden durend business begeleidingstraject voor cleantech ondernemers. Het allerbeste project kreeg een geldbedrag van €10,000. Prijzen van €5,000 en €2,500 waren er voor respectievelijk de tweede en derde plek.

De jury was kritisch. Er werd niet alleen gekeken naar in hoeverre het product een positieve impact heeft op het klimaat, maar ook naar business potential, of het product haalbaar en winstgevend is, of het technologisch innovatief is en of het banen creëert. Ook belangrijk was de manier van presenteren, want een idee kan nog zo goed zijn, het valt of staat bij een goede pitch. Jurylid Marga Hoek: “we wilden een strakke manier van presenteren zien. Een pitch van maximaal vijf minuten en drie minuten voor Q&A.” En ook hierin was de jury streng: na op de seconde vijf minuten werd iedere pitch onverbiddelijk afgebroken door applaus van de toeschouwers.

Woestijnen omzetten in vruchtbare landbouwgrond

Na lange beraadslaging van de jury werd de winnaar bekend gemaakt. DesertControl uit Noorwegen bleek op alle punten het best gescoord te hebben met hun idee om door middel van ‘Nano Clay’ woestijnen en droge gebieden in de wereld zeer snel te transformeren naar productieve landbouwgrond. Ze zullen hun project starten met een pilot in de californische Central Valley, en vervolgens in Egypte. Met het oog op voedselzekerheid is het potentieel voor droge, onvruchtbare gebieden in ontwikkelingslanden natuurlijk enorm. Daarnaast is er in de behandelde gebieden 60% minder irrigatiewater nodig. De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar het IJslandse Arctus, dat een milieuvriendelijkere methode ontwikkelde voor de productie van aluminium en ReLaDe, dat een huishoudelijk wasmiddel uitvond op basis van magnetische nano-deeltjes in plaats van verontreinigende chemicaliën.

De enige Nederlandse finalist kwam uit Delft. Het bedrijf Delft IMP van Bart van Limpt was één van de tien start-ups die een plek in het Accelerator Programma in de wacht sleepte. De onderneming timmert behoorlijk aan de weg met hun gepatenteerde uitvinding die de productie van auto katalysatoren vele malen efficiënter en milieuvriendelijker maakt. Delft IMP ontving al eerder een ‘proof of concept grant’ van TU Delft (convertible loan) en een STW subsidie. Verder genereren zij omzet uit drie lopende projecten bij klanten waaronder twee multinationals.

Een geweldige kans voor Amsterdam

Jurylid Marga Hoek gaf toe dat het kiezen van de winnaar een moeilijke beslissing was geweest. “De kwaliteit van de projecten en van de pitches was dit jaar erg hoog en het is prachtig om te zien hoe de jonge ondernemers zich inzetten voor een betere wereld. Het zijn niet de politici, maar de ondernemers die het voortouw nemen in de aanpak van klimaatverandering, daarom geeft dit een duidelijk signaal aan overheden: investeer in cleantech business. ” Wel ziet ze ruimte voor verbetering en mogelijkheid voor de start-ups om juist van elkaar te leren. “Je ziet ontzettend goede ideeën, maar het is vaak wel de technologische expertise die overheerst. De business kant is soms minder goed ontwikkeld en daar moeten ze aan werken”. Hoek ziet hier een uitgelezen kans voor Nederland als broedplaats voor business en innovatie. “Amsterdam is een perfecte locatie voor cleantech start-ups om een netwerk te ontsluiten dat ondernemen en technologie samenbrengt. ”

Ook Frans Nauta, initiatiefnemer en oprichter van ClimateLaunchpad, ziet enorme een enorme toegevoegde waarde voor de regio Amsterdam, volgens hem een ‘onontdekte parel’ in the wereld van de start-ups. “Een grote internationale start-up competitie als ClimateLaunchpad benadrukt de boodschap dat Amsterdam met recht een start-up hub aan het worden is.” Nauta kondigde aan dat ondanks het beperkte budget er volgend jaar gewoon weer een nieuwe editie van ClimateLaunchpad plaats zal vinden. Is ook dan de finale weer in Amsterdam? Nauta: “Ik zou het zelf heel graag willen, maar ik denk dat je zoiets een beetje regionaal moet verdelen. Vorig jaar was de finale in Zuid-Europa (Valencia), dit jaar West Europa. Dan is het logischer dat volgend jaar een stad in Noord- of Oost Europa aan de beurt is.”

Winnaar Ole Olesen van DesertControl kan niet wachten om zijn uitvinding naar een hoger plan te tillen in de Climate-KIC Accelerator en is ontzettend enthousiast over vandaag. “Dit zal ieder jaar alleen nog maar groter worden. ClimateLaunchpad is er voor start-ups, maar is in zekere zin zelf ook nog een start-up. Geef het een paar jaar en je zal hier investeerders van over de hele wereld op af zien komen. Met Climate-KIC heeft Amsterdam een straks wereldwijd platform op het gebied van cleantech innovatie in handen”, voorspelt hij. Gevraagd naar wat hij met de €10.000 gaat doen antwoordt hij stralend: “schulden aflossen en dan weer door. Oh, en nu natuurlijk eerst een biertje!”

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?