De uitdaging: de MRA als de digitale hotspot van Europa

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) staat wereldwijd bekend als topregio voor digitaal ondernemerschap. Als boegbeeld van de grootstedelijke uitdaging Digitale Connectiviteit heeft Boardlid Franc Weerwind, burgemeester van Almere, grote ambities. ‘In 2025 is de MRA de belangrijkste plek in Europa voor data-gedreven innovatie.’

Van Uber tot Airbnb – digitale startups veranderen de businessmodellen van bedrijven en organisaties in rap tempo. Dit betekent een forse omslag, die veel kennis van ICT en een goede infrastructuur vereist. De metropoolregio Amsterdam (MRA) beschikt over beide. Boardlid Franc Weerwind, burgemeester van Almere, ziet grote kansen voor de toekomst. “Binnen de MRA juichen we dit soort digitale innovaties toe. We willen er onze kracht van maken.”

 

Internationaal centrum voor data-gedreven innovatie

Burgemeester Weerwind is het gezicht van de uitdaging  Digitale Connectiviteit die de Board onlangs lanceerde. “We willen dat de MRA over tien jaar dé regio in Europa is op het gebied van data-gedreven innovatie.” De vraag is: hoe profiteer je als regio van de nieuwe technologieën die de wereld op zijn kop zetten? Weerwind: “Door de randvoorwaarden voor internet en ICT hier beter te organiseren dan elders.”

 

Groenste en veiligste infrastructuur

“De uitdaging focust zich op drie inhoudelijke lijnen,” aldus de burgemeester. “Het creëren van een duurzame infrastructuur met onder meer energiezuinige datacentra. Het ontwikkelen van vertrouwen in de digitale maatschappij, onder meer door veilige dataopslag. En het goed kunnen analyseren van big-data, zodat we  nieuwe technologie slim kunnen toepassen. Zo heeft de MRA in 2025 de groenste en  veiligste infrastructuur ter wereld, en versnellen we innovaties voor maatschappelijke winst en economische groei.”

 

Ideale randvoorwaarden

De omstandigheden zijn gunstig. “De regio is goed verbonden. We hebben hier één van de grootste internethubs ter wereld staan. Bovendien hebben we veel datacentra en goede wetenschappers met aanzienlijke kennis van data-analyse. Als we alles goed samenbrengen creëren we de randvoorwaarden om nieuwe innovaties in de MRA sneller tot stand te brengen dan in andere Europese regio’s.”

 

Open houding

Ook het ondernemersklimaat zit mee. Weerwind: “Als regio zijn we klein genoeg om te pionieren en tegelijkertijd groot genoeg om nieuwe producten, diensten en concepten te bedenken. Dankzij de open houding die hier al heerst zullen partijen elkaar makkelijk kunnen vinden en de uitdaging in de juiste richting sturen.”


 

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. De ambitie van de Board is dat de metropoolregio Amsterdam (MRA) dan tot de top-3 van Europa’s innovatieve regio’s behoort. Daarvoor zijn vijf onderling samenhangende uitdagingen voor de MRA vastgesteld. Drie inhoudelijke uitdagingen (voor Gezondheid, Circulaire economie en Mobiliteit). En twee randvoorwaardelijke uitdagingen (voor Digitale Connectiviteit en Talent voor de Toekomst).

 

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?