Het verleiden van techtalent

Tijdens de feestelijke lancering van het programma TechConnect draait het allemaal om de regio Amsterdam als Tech hub. Hoe bereik je nieuw techtalent? En hoe vergroot je de diversiteit binnen de techscene?

De lancering van het programma TechConnect vindt plaats tijdens State of the Region: een evenement waarop de belangrijkste stakeholders uit de regio Amsterdam hun blik gezamenlijk op de toekomst richten. ‘Een feestelijke dag,’ zegt Board directeur Nina Tellegen vanaf het podium in Rockstart, een werkruimte voor startups. ‘Het is ook een belangrijk moment om ons af te vragen waar we als regio staan. Wat doen we goed en waar liggen kansen tot verbetering?’ Het is een vraag die naadloos aansluit op TechConnect, een programma dat de komende vier jaar zal lopen en vandaag groots van start gaat.

TechConnect

TechConnect is een vooruitstrevend programma met als doel het techecosysteem van de Metropoolregio Amsterdam flink te versterken en divers te maken. Door het aanbieden van de juiste opleidingen, mensen om- en bij te scholen en cijfers over die techsector goed in kaart te brengen. Want hoewel de Amsterdamse economie bloeit en de vraag naar techtalent groeit, blijft het aanbod vooralsnog achter. Waar liggen kansen tot verbetering?

‘TechConnect wil de mismatch tussen vraag en aanbod van techtalent verkleinen,’ zegt Viktor Bos, Challenge Lead Talent voor de Toekomst van de Amsterdam Economic Board. ‘Die uitdaging is groot. Het aantal techbanen in onze regio groeit in de komende twee jaar door naar ongeveer twintigduizend. Maar nu al kan meer dan vijftig procent van de huidige tienduizend openstaande vacatures niet worden ingevuld.’ Het gaat dan vooral om programmeurs, data-analisten, growth hackers, tech support en AI experts. Dat aantal zal in de komende jaren alleen maar groeien. De ambitie van TechConnect is dat er in de komende vier jaar 50.000 techmensen bijkomen. Bos: ‘We willen van de Metropoolregio Amsterdam dé tech hub van Europa maken.’

Mensen bereiken

‘Het is erg belangrijk om de techjobs zo aantrekkelijk mogelijk te maken,’ zegt ook Ruben Nieuwenhuis, private lead TechConnect. ‘Hoe bereik je juist deze groepen mensen, zoals vrouwen en veertigplussers? En hoe kunnen we de toekomstige techtalenten om- en bijscholen?’ De enige manier om de gewenste toekomstige veranderingen te bereiken is volgens Nieuwenhuis met een hands-on mentaliteit: door voor elk vraagstuk de juiste oplossing te bedenken. Alleen op die manier maak je de regio Amsterdam tot dé Tech hub.

Twaalf initiatieven

Voor TechConnect zijn daarom twaalf maatregelen in het leven geroepen. Die maatregelen variëren van het bereiken van 40-plussers (WorkforceX), meer techdocenten voor de klas (Teach4Amsterdam) tot het aantrekken van toptalent (Tech Recruitment). Voor de uitvoering van de initiatieven zijn nieuwe samenwerkingsvormen en partnerships tussen  (Tech-)bedrijven, onderwijs en overheden nodig.

Opleiden

Marco van der Werf, zet zich voor het initiatief Teach4Amsterdam in om pas afgestudeerde IT’ers de eerste twee jaar van hun carrière voor de klas te laten staan als informaticadocent. ‘Zo willen wij het tekort aan IT-docenten opvangen,’ legt hij uit. ‘Er zijn heel veel mensen nodig de komende jaren.’ Een deelnemer reageert: ‘Bij de HvA zie ik wel dit soort hybride docenten in deeltijd, maar in voltijd minder. Het is toch best lastig als je een bedrijf hebt en je moet je uren draaien?’ Iemand anders reageert: ‘Wat je ook vaak ziet is dat er een gastdocent wordt ingevlogen.’ Voorzitter Van der Werf: ‘We hopen dat opleidingen steeds vaker kiezen voor zo’n hybride docent, het is een goede tussenoplossing.’

Vrouwelijke programmeurs

Dennis Berkhof, Closer2Tech – gaat het gesprek aan over hoe je vrouwen en jongeren met een migrantenachtergrond moet bereiken om te kiezen voor een techjob. Eén van de twee vrouwen die bij hem aan tafel zit zegt: ‘Volgens mij is het belangrijk dat je goed communiceert dat alles valt te leren. Je wilt toch weten: ben ik daar goed genoeg voor? Moet ik me omscholen?’ De andere deelneemster – een beleidsmedewerker voor de gemeente Amsterdam – valt haar bij: ‘Richt je op die groep vrouwen. Laatst zat ik bij een evenement over huisvesting: alléén maar mannen in grijze pakken. Je vraagt je dan toch af: misschien zijn die vrouwen er niet? Of misschien zoeken we niet goed genoeg?’ Voorzitter Dennis Berkhof zegt: ‘In Oost-Europa zie je dat de verhoudingen in de techsector heel anders liggen. Bijna veertig procent van de programmeurs is daar vrouw.’ De beleidsmedewerkster reageert: ‘Ik denk graag mee, de gemeente heeft zich de afgelopen periode ingezet als facilitator, ik denk dat we aan zoiets als Closer2Tech zeker kunnen bijdragen.’

Ruben Nieuwenhuis besluit het event met: ‘Dit is het eerste event van TechConnect maar zeker niet het laatste. We hebben jullie nodig om onze doelen en ambities te bereiken, daarom zijn we hier vandaag samengekomen!’ Hij wijst op het TechConnect bouwwerk in de zaal waarop losse puzzelstukken een groter geheel vormen: het staat symbool voor TechConnect. ‘Dus schrijf uw naam bij één van de maatregelen en laat ons weten wat u wilt bijdragen!’ Er worden nog enkele ambities uitgeschreven. Showcases aanleveren voor nieuwe inclusiviteit -> bridging the gap (Bob & Dorus, Doghouse). En daaronder de woorden van Jessica van Aken: Try to make tech more sexy to attract more women and diversity.

TechConnect SOTR2018

25 juni 2018

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten