Hoe maken we groei in onze regio inclusief én duurzaam?

Focus op groei alleen is niet meer van deze tijd: we willen dat iedereen profiteert van de economie én we willen de planeet niet verder uitputten of opwarmen. Daarom kijken we op het nieuwe Insights portaal van de Board naar de eisen voor en grenzen van onze groei: hoe organiseren we duurzame en inclusieve groei?

Kan Schiphol zich ontwikkelen naar een hub voor duurzaam vervoer? Gaat Flora Holland de omslag maken naar duurzame sierteelt en energiearm transport? Wil de financieel-zakelijke sector op de Zuidas helpen investeren in schone energie en een circulaire economie? Zijn we innovatief genoeg om de industrie in het havengebied en bij Tata Steel fossielvrij te maken? Zorgen onze gemeenten dat bij het slimmer maken van de stad de privacy van inwoners gewaarborgd blijft?

Zomaar een paar vragen waar we het over moeten hebben in onze regio. Vragen die direct te maken hebben met de digitale, circulaire en energietransitie.

De donut als kader voor onze beslissingen

Om te bepalen waar de eisen voor en de grenzen van onze economie liggen, gebruiken we onder andere het donut-model van de Britse econoom Kate Raworth. Het gat van die donut vormt een minimum aan inclusiviteit en bijvoorbeeld privacy en betaalbare, duurzamere energie voor inwoners, de buitenrand van de donut de grenzen aan groei: hoeveel en wat voor groei kan onze planeet aan zonder dat we verdere klimaatverandering veroorzaken of grondstoffen uitputten? De uitdaging van de 21ste eeuw is om te voorzien in wat we nodig hebben binnen de mogelijkheden van onze planeet. In een longread op het nieuwe Insights portaal van de Board vertellen we je er veel meer over.

donuteconomie

Fotocredits CC (edited): Doughnut Economics

29 juli 2019

Meer weten over

Neem contact op

Deel dit artikel

#slimgroengezond

Wil je meer van dit soort artikelen?
Volg ons dagelijks op LinkedIn, X en schrijf je in voor onze Board Update.

Lees ook deze berichten