Scheidingsfabriek voor plastic afval in de haven

In de haven komt een scheidingsfabriek voor plastic afval. Een aan de TU Delft bedachte techniek kan diverse soorten plastic uiteendrijven tot bijna zuivere grondstoffen, zodat ze na recycling niet meer alleen geschikt zijn voor kliko’s en bermpaaltjes. Bron: Parool.

Vlak bij afvalenergiebedrijf AEB en andere afvalinzamelaars in de Amsterdamse haven wordt al gebouwd aan de fabriek, die Plastic Recycling Amsterdam (PRA) gaat heten. De fabriek, een samenwerking van TU Delftspinoff Umincorp en afvalinzamelaar Milieu Service Nederland, kan per jaar 17.000 ton plastic geschikt maken voor hergebruik.

De fabriek richt zich op plastic uit huishoudelijk afval. PRA zou bijvoorbeeld goed uit de voeten kunnen met door Amsterdammers uit hun afval gescheiden plastic, maar ook met de plastics die door de nascheidingsinstallatie van AEB uit het huisvuil zijn gehaald. 

PRA heeft genoeg capaciteit voor de helft van de plastics die Amsterdammers weggooien, schat Gerbrand Marbus van PRA. Er is ook nog ruimte voor uitbreiding van de fabriek.

Lees verder op Parool.nl

Ook de Amsterdam Economic Board zet in 2019 vol in op plastics met het MRA grondstoffentransitieprogramma

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?