SXSW: zijn we wel klaar voor de technologische ontwikkelingen?

De afgelopen week verbleef ik, samen met collega’s van amsterdam inbusiness en Willem Koeman (business connector Digitale Connectiviteit bij de Board) in Austin voor het wereldberoemde festival South by South West oftewel SXSW. SXSW brengt mensen uit de hele wereld samen die geïnteresseerd zijn in de nieuwste technologische en digitale ontwikkelingen, muziek, film en gaming. Je kunt er de hele dag door sessies bezoeken over bovenstaande onderwerpen, luisteren naar inspirerende sprekers en muzikanten en kijken naar de nieuwste films. Al rondlopend in het enorme Austin Convention Centre, het centrum van het festival, vielen me een paar dingen op.

Waar is de innovatieve uitstraling?

Allereerst dat het festival helemaal niet zo een hippe, innovatieve uitstraling heeft als je zou verwachten. Er staan weliswaar afvalbakken voor verschillende typen afval, maar daarmee is het wat betreft duurzaamheid wel gedaan. Op een plek waar innovatie centraal staat en zoveel mensen samenkomen verwacht ik initiatieven als die bij de laatste Sail in Amsterdam: proeven met het opvangen van urine bijvoorbeeld. Plekken waar je je eigen energie kan opwekken, waar wordt getoond hoe van afval energie wordt gemaakt etcetera. Maar niets van dat alles. Wat me ook verbaasde is dat er nergens een link wordt gelegd met gezond leven. Het eten en drinken dat je kunt krijgen in en om het Convention Centre is het typische Amerikaanse fast food: hamburgers, taco’s, grilled chicken. Nergens gezonde groentesappen, biologische happen of ander lekker eten. Het festival ziet er waarschijnlijk nog net zo uit als tien jaar geleden en misschien is dat wel omdat het zo populair is. Iedereen komt er toch wel op af. Het zou de organisatie sieren als ze veel meer zou aansluiten bij wat de trends voor de toekomst zijn. Dus gezond eten en drinken en veel meer aandacht voor duurzaamheid in al zijn aspecten. Dan wordt het echt een toekomstgericht festival dat grote groepen bewust kan maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor de nieuwe wereld.

Ethische dilemma’s: hoe gaan we ermee om?

Nog iets dat opviel was het grote belang dat wordt gehecht aan de meer softe aspecten van alle nieuwe ontwikkelingen. Ik heb sessies bijgewoond over:

  • de toekomst van autonoom rijden
  • het belang van teruggeven van gezondheidsdata aan mensen die meedoen aan gezondheidsonderzoek
  • de invloed van artificiële intelligentie (AI) op de arbeidsmarkt
  • de impact van sociale media op de verkiezingen in de VS

Telkens weer klonk het zelfde geluid: we hebben de techniek, we kunnen alles al maar de samenleving is er niet klaar voor. We hebben onvoldoende regelgeving, we begrijpen soms zelf nog niet hoe groot de invloed van bijvoorbeeld AI is en we lopen tegen tal van ethische dilemma’s aan. Wat doen we met autonome voertuigen die in een situatie komen waar ze moeten kiezen tussen de veiligheid van de ene passagier in de auto of vier mensen op straat? Welke keuze wordt gemaakt, en wie bepaalt dat eigenlijk? Als we gezondheidsdata teruggeven aan patiënten en jaren later blijkt dat er een kleine aanwijzing was dat deze persoon een bepaald type kanker heeft ontwikkeld, wat dan? Dan wordt de onderzoeker aangeklaagd en kan hij/zij zijn/haar werk niet meer doen. De kans dat deze persoon die kanker zou krijgen was veel kleiner dan dat ie ‘m niet zou krijgen, maar helaas.

En zo zijn er bij alle onderwerpen die aan de orde kwamen ethische dilemma’s waar we nog lang niet uit zijn. Wie heeft toegang tot alle data die we met elkaar verzamelen? En wat mag wie met deze data doen. In de VS mag de overheid bedrijven van alles vragen waarbij ze niet duidelijk hoeven te maken of het om gegevens over bijvoorbeeld verkeersovertredingen of terroristische acties gaat. Het gevolg is dat de experts in dit panel bedrijven als Dropbox adviseren hun datacenters vooral niet in de VS te plaatsen maar in landen waar wel wetgeving bestaat die bedrijven en burgers (enigszins) beschermt.

Veel food for thought dus om mee te nemen vanuit Austin. In het vliegtuig terug naar huis realiseer ik me maar weer eens dat we nog maar aan het begin staan van allerlei ontwikkelingen waarvan we de impact niet goed kunnen inschatten en waar we eigenlijk ook nog helemaal niet klaar voor zijn.

Foto: Kevin Krejci, via Flickr (cc)

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?