#SXSW17: Kunst is de nieuwe koelkast (en andere trends)

Onze toekomst is intelligent, althans, als we de hoeveelheid lezingen over kunstmatige intelligentie op SXSW een voorspellend karakter kunnen toedichten. Hoe komt dat, en wat betekent dit voor Amsterdam? Business Connector Digitale Connectiviteit Willem Koeman is deze week aanwezig op SXSW, het festival waarin technologie en cultuur elkaar tegenkomen. Op Twitter en via dit blog deelt hij zijn bevindingen.

Iedere nieuwe technologie heeft behoefte aan concrete voorbeelden. De met internet verbonden koelkast werd het symbool van het Internet of Things. Computer gegeneerde kunst is dit jaar het symbool van ongrijpbare creativiteit en intelligentie van AI.

Baanzekerheid en identiteit in het AI tijdperk

Veel is te doen om de effecten van AI op de maatschappij. Met de opkomst van autonome auto’s staan de banen van 3,5 miljoen vrachtwagenchauffeurs op de tocht, meldt Bill Ford (CEO Ford). En daarmee ook de identiteit, want deze wordt sterk bepaald door werk. Op de vraag of Ford een maatschappelijke rol moet nemen bij deze transitie, wordt sterk ontwijkend geantwoord. De discussie over baanzekerheid en identiteit blijft echter terugkomen in andere panels, vooral het filmpje waarin Uber oprichter Travis Kalanick en een taxi chauffeur in aanvaring komen wordt daarbij aangehaald. De chauffeur sprak de topman aan over zijn afnemende inkomsten, wat verkeerd viel bij Kalanick, die hem kwaad aansprak zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn problemen.

Cyborg Bill of Rights

Eén van de meest opvallende momenten was de lancering van de Cyborg Bill of Rights, in een klein zaaltje, met weinig publiek. Neil Harbisson is één van de eerste Cyborgs, een samensmelting tussen mens en machine, en heeft een antenne laten implementeren die hem in staat stelt infrarood en ultraviolet licht waar te nemen. Het is een wat vreemde gewaarwording, maar niet irrelevant als je realiseert hoe snel technologie kleiner wordt, en vooral op het gebied van gezondheid, steeds meer functies van het lichaam kan overnemen of ondersteunen. Een pacemaker is in feite een wat gangbaarder voorbeeld. Echter de sociale acceptatie, juridische positie (is het een lichaamsdeel of apparaat?) en technische implicatie (van wie is de software en data?) zijn nog grote discussiepunten.

Virtual Reality en flexibele identiteiten

Niet te missen is ook dit jaar de hype rondom Virtual Reality (VR) en Augemented Reality (AR). Op SXSW is complete zaal ingericht met innovatieve toepassingen, variërend van interactieve sprookjes tot ‘real life’ documentaires over het leven in concentratiekampen. Hoe indrukwekkend deze voorbeelden ook zijn, het blijven kleinschalige showcases. De echte doorbraak blijft nog op zich wachten. Interessant is dat ook hier de koppeling met identiteit weer wordt gemaakt. Ray Kurzweil, één van de visionaire denkers op dit gebied, is in de stellige overtuiging dat VR er toe leidt dat we in de toekomst diverse online identiteiten hebben, en niet langer één fysieke identiteit. Onze identiteit wordt daarmee een stuk flexibeler. De online omgevingen zijn niet perse veiliger, emoties in een online omgeving kunnen als echt worden ervaren waarbij hij een telefoongesprek als lowtech VR voorbeeld neemt. De emoties in zo’n gesprek zijn ook echt. Volgens de visionair is een ook hier een grote maatschappelijke discussie noodzakelijk over de juridische en ethische kanten.

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?