Preview: de Board-resultaten van 2016

Het is december, en dus staan we even stil bij wat er in 2016 allemaal gebeurde. Blik je samen met ons terug? Dit zijn tien Board-resultaten van het afgelopen jaar!

In 2016 ging de Board aan de slag met vijf grootstedelijke uitdagingen: Circulaire Economie, Digitale Connectiviteit, Gezondheid, Mobiliteit en Talent voor de toekomst. Ook dit jaar zijn weer veel mooie samenwerkingen tot stand gekomen en resultaten behaald, waarmee onze regio weer een stukje sterker en leefbaarder wordt. In januari vind je meer resultaten van de Board in 2016 op onze website, maar we geven je nu alvast een preview van de diversiteit aan resultaten die de Board samen met haar partners heeft geboekt.

1. Active & Healthy Ageing – een voorbeeldfunctie

Onze regio ontving 3 sterren van het Europese Innovatie Platform (EIP) vanwege de creatieve oplossingen die worden ontwikkeld op het gebied van gezond ouder worden. De regio Amsterdam is hiermee een innovatief voorbeeld voor andere Europese steden.

2. ‘MRA Warmte & Koude’ van start

Met de financiering en lancering van dit initiatief krijgt het duurzame regionale warmtenet een flinke boost. Nu al wordt industriële restwarmte gebruikt om huizen te verwarmen. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar er kan nog zoveel meer! Zie ook warmteiscool.nl en het artikel in Het Parool.

3. Flink werk gemaakt van talent

Met het programma Werk maken van Talent zijn al 3000 personen bereikt. Met 300 vouchers, 60 startersbeurzen, 50 startersbanen, 100 praktijktrainingsdagen en 200 praktijkassessments werken we aan een betere aansluiting tussen talent en de arbeidsmarkt.

4. Groeiende Amsterdam Smart City community

Al meer dan 1800 (internationale) leden zijn met elkaar verbonden op de online community. Via dit platform krijgen slimme oplossingen voor uitdagingen in de stad aandacht, worden ze versneld  of worden testbeds gevormd. Samen maken we de stad slimmer!

5. CO2 Smart Grid Consortium

Tijdens de Nationale Klimaattop 2016 in Rotterdam werd een intentieverklaring voor samenwerking tussen bedrijfsleven en het Rijk getekend. Hiermee steunden 25 betrokken partijen het initiatief om een sterke vermindering van de CO2-uitstoot in Nederland te realiseren. De Board is betrokken als lid van de Coalitie CO2 en behartigt de belangen van haar leden.

6. Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa

In april 2016 werd Amsterdam verkozen tot winnaar van de iCapital-competitie, een tweejaarlijkse prijs van de Europese Commmissie. Onze stad wordt geroemd voor zowel haar integrale en bottom-up benadering en aanpak van innovatie, als de sterke samenwerkingen. De Board schreef mee aan de deelname, samen met de Gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Nederland Kennisland en Waag Society .

7. De Board aan de slag in Europa

In 2016 zette de Board in op het vergroten van de zichtbaarheid van onze regio in Europa. We waren aanwezig op de Open Innovation Conference 2016 en het EIF Forum Europees Parlement, organiseerden een reeks events tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU dit voorjaar en brachten met MRA-bestuurders een werkbezoek aan Brussel.

8. Feiten & Cijfers op amsterdameconomicboard.com

Onze nieuwe online tools bieden uitgebreid inzicht in de resultaten van de Board en de toekomst. In het dashboard zie je hoe de MRA scoort op leefbaarheid, vind je benchmarks, een trendanalyse, lange-termijnscenario’s, en roadmaps voor alle vijf grootstedelijke uitdagingen.

9. Fijnstofexperiment Valkenburgerstraat gestart

Na flink wat persaandacht voor de luchtvervuiling in de stad, startte een experiment om de luchtkwaliteit te meten en fijnstofetende planten in te zetten om deze te verbeteren. Bewoners gingen zelf aan de slag om hun omgeving op een slimme manier schoner te krijgen.

10. 4500+ deelnemers op 50+ Board-events

Vernieuwen doe je samen. Innovators bij elkaar brengen doen we door verschillende events te organiseren. In 2016 stonden onder andere Zorg2025, Kick-Off Digitale Connectiviteit, MaaS Meetups, European Women in Technology, The Roast Circulaire Economie en onze Catch Up op de agenda.

Help ons verbeteren

Heb je 5 minuten voor een paar vragen over onze website?