Wikihouse: downloaden, printen, bouwen

Het WikiHouse is een innovatief product waarmee je je eigen huis kunt ontwerpen, digitaal uitzagen en bouwen. Een mooi voorbeeld van digitalisering en een belangrijke ontwikkeling in de betaalbare en duurzame woningbouw.

De organisatie achter het WikiHouse experiment is Het Woningbouwatelier; een initiatief van de gemeente Almere, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Rijksvastgoedbedrijf. Het Woningbouwatelier is onderdeel van het Almere 2.0 Programma. In het Woningbouwatelier werken initiatiefnemers, overheid en marktpartijen samen aan innovaties in de woningbouw. Geïnspireerd door de gevolgen van de crisis en de groeiende maak- en deeleconomie, bedachten zij het WikiHouse experiment. WikiHouse is een innovatief open source houtskelet bouwpakket, dat voor iedereen op het web toegankelijk en betaalbaar is. Ivar Diekerhof, van huis uit planoloog en politicoloog, coördineert vanuit Het Woningbouwatelier het WikiHouse experimentproject en licht toe.

Lage kosten

“Je kunt het vergelijken met de keukenplanner van IKEA. In een online database staan alle WikiHouses die ooit gemaakt zijn. Je downloadt de woning die je leuk vindt, past deze aan aan je eigen specifieke wensen, waarna de woning met een computergestuurde zaag wordt uitgezaagd. De verschillende onderdelen kan je samen met je familie en vrienden in elkaar zetten zonder dat je daar grote machines voor nodig hebt. Omdat je alles zelf kan doen – ontwerpen en bouwen – houd je de kosten laag.

Alternatief voor sociale huur

De eerste twee WikiHouses in de wereld zijn momenteel in aanbouw in Engeland en Almere. Het WikiHouse in Almere staat op de Bouwexpo in Almere Poort. We zijn nu geïnteresseerden aan het werven, die zelf een WikiHouse willen realiseren in Almere. Onze ambitie is om woningen te bouwen met een maandelijkse woonlast (hypotheek en energie) vanaf ongeveer €500,-. Dat maakt WikiHouses een goed alternatief voor sociale huurwoningen, waarvoor je soms lang op de wachtlijst moet staan.

Stedelijke vernieuwing

Het zelfbouwhuis is een baanbrekend product op de Nederlandse woningmarkt. WikiHouse is hét voorbeeld van de opkomende digitalisering binnen de woningbouw. En volledig duurzaam, het hout hoeft niet meer bewerkt te worden. Met de realisatie van het WikiHouse in Almere Poort zijn we de fase van prototypes voorbij en we denken dat we met de digitale productie van betaalbare huizen een belangrijke stap zetten op het gebied van stedelijke vernieuwing. Tijdens het Metropoolregio Amsterdam event in Brussel in oktober hebben we een pitch verzorgd. We hopen dat we WikiHouse samen met de Board nationaal en ook internationaal kunnen gaan opschalen.”

#slimgroengezond

Dit draagt bij aan alternatieven voor de energievraag in de gebouwde omgeving.