Lancering TechConnect

In samenwerking met Booking.com, TomTom, Rabobank en opleidingsfonds CA-ICT, biedt het actieprogramma ‘TechConnect’ meerdere programma’s aan die de kansengelijkheid en diversiteit op de Amsterdamse tech-arbeidsmarkt vergroten. Door techopleidingen en -banen toegankelijk te maken voor iedereen, bestormen de komende vier jaar 50.000 mensen uit ondervertegenwoordigde groepen de tech-arbeidsmarkt.

In de praktijk betekent dit een diversere, inclusieve Amsterdamse techwereld, bestaand uit mannen en vrouwen, van alle leeftijden, met diversiteit in culturele achtergrond. Mensen van eigen bodem die tot programmeur, data-analist, ‘growth hacker’, UX ontwerper of techbeheer worden opgeleid. Iedereen is nodig om deze techbanen in te vullen.

Initiatieven TechConnect

De afgelopen maanden hebben we op basis van tientallen experimenten de belemmeringen en kritische factoren geïdentificeerd die kansengelijkheid, diversiteit en inclusiviteit op de tech-arbeidsmarkt in de weg staan. Op basis daarvan is het actieprogramma vormgegeven en zijn de eerste initiatieven in gang gezet. We willen van kwetsbare wijken, naar techwijken. Eén van de initiatieven gaat deze maand live met twee nieuwe codeerscholen, waar werkloze jongeren op ieder niveau kunnen instromen. Onder de naam TechGrounds is de Brusselse codeerschool, incubator & coworking space MolenGeek gestart als franchise in Nederland. De van oorsprong Molenbeekse tech-hub opent in oktober 2019 de eerste franchisevestigingen in Zaanstad Poelenburg en Amsterdam Nieuw-West. Locaties in Rotterdam en andere wijken in Nederland volgen.

Daarnaast is er sinds begin dit jaar een start gemaakt met de gids TekkieWorden.nl, voor studeren en werken in tech. Met voor ieder opleidingsniveau (MBO, HBO en WO) een overzicht van opleidingen en baanprofielen in tech. Begin dit jaar is eveneens TeachForAmsterdam geïntroduceerd. Een samenwerking van bedrijfsleven, voortgezet onderwijs en lerarenopleiding UvA/VU, om binnen vier jaar 300 (hybride) informatica-docenten op te leiden.

Andere initiatieven zijn nog in ontwikkeling. Zo is er het TechEduFonds dat financiële middelen beschikbaar stelt om te her- en bijscholen, en is er het WorkForce Pact waarin een om- & bijscholingsprogramma voor de Generatie X is vastgelegd. Twintig Corporates in de Metropoolregio Amsterdam committeren zich daarmee aan het opleiden van 20.000 medewerkers tot datagedreven professionals.

Kijk voor meer informatie op: www.techconnect.city en lees het interview in het Parool met Corinne Vigreux, mede-oprichter en directielid van TomTom, Barbara Baarsma, directeur van Rabobank Amsterdam, Gillian Tans, bestuursvoorzitter van de boekingswebsite Booking.com en Nina Tellegen Directeur van de Board.