Wij gebruiken cookies om je gebruikerservaring te verbeteren.
Scenario’s 2025
De Board heeft een scenarioanalyse uitgevoerd om de impact van de veranderende wereld op de economie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) te duiden. Vier krachtige scenario’s laten zien hoe de toekomst van de MRA er in 2025 uit zou kunnen zien. De scenario’s geven richting aan een robuuste economische strategie van de regio op lange termijn en kunnen worden gebruikt voor verdieping op concrete thema’s. De Board verbindt scenariogebruikers in de MRA en ontsluit alle opgedane kennis.
Monitor
Vanuit de Board monitoren we jaarlijks – via een expertpanel – de scenario’s. Dit geeft inzicht in de waarschijnlijkheid dat we ons richting één van de vier toekomstwerelden ontwikkelen. Deze monitor kan worden gebruikt als een Early Warning System en is gebaseerd op een jaarlijkse survey onder een triple helix samengesteld expertpanel. De scores van de experts op een lijst met veranderindicatoren (die zijn gekoppeld aan de assen van de scenario’s) worden herleid tot een waarschijnlijkheidspercentage per scenario: zie onderstaande grafiek.
Uitkomsten jaarlijkse monitoring
In de 2017 meting scoort het scenario European Renewal de hoogste waarschijnlijkheid, gevolgd door Global Giants. Deze beide scenario’s gaan uit van een sterker geïntegreerd Europa. Dit kan worden verklaard door de politieke ontwikkelingen op het Europese continent het afgelopen jaar. Enerzijds de verkiezing van Macron en zijn inzet op Europees-Duitse samenwerking. Anderzijds heeft de emotie van de Brexit plaatsgemaakt voor de harde realiteit van onderhandelingen, die ook de kosten van de Brexit voor het Verenigd Koninkrijk zichtbaar maken. Hiermee lijkt de ‘trendbreuk’ in 2016 – toen het vertrouwen in Europa fors daalde als gevolg van de Brexit en de verkiezing van Trump – weer hersteld.
Belangrijke overall constatering is dat de waarschijnlijk van alle scenario’s hoog is (boven de 20%). Dit duidt dus – ondanks de indicatie van een ‘European revival’ – vooral op grote onzekerheid over de toekomst.
Meer weten? Lees het artikel ‘De toekomst in 2025: European Revival of van Push naar Pull”. Bekijk hieronder de visualisaties van de uitkomsten van de meting eind 2017.
Thema's
De MRA scenario’s bieden een strategisch kader voor gebruikers om zelf mee aan de slag te gaan. Door verdieping op een concreet thema kunnen de scenario’s worden vertaald naar beleidsacties en uitwerkingsrichtingen. Inmiddels is dit op diverse onderwerpen gebeurd (zie onderstaand overzicht). In al deze trajecten is gewerkt vanuit de MRA scenario’s als overkoepelend raamwerk. Dit stimuleert het werken vanuit een gemeenschappelijke strategie in de MRA. De Board verbindt scenariogebruikers in de MRA en ontsluit alle opgedane kennis.
Werkmilieus
Via Koers 2025 werkt de gemeente Amsterdam aan de groeiopgave van tenminste 50.000 woningen in de komende 10 jaar. De scenario’s zijn gebruikt om antwoord te geven op de vraag: wat heeft Amsterdam economisch nodig bij deze stedelijke groeiambitie. Aan de hand van de MRA-scenario’s is een aantal werkmilieutypologieën ontwikkeld die elk passen bij een bepaald scenario: global giant – internationaal topmilieu, european renewal – creatieve wijk, international alliances – innovatiedistrict, local for local – productieve wijk.
Lees meer...Toerisme
Het programma Ruimte voor de Stad heeft ruimtelijk-economische ontwikkelingen en bijbehorende investeringen voor de stad in kaart gebracht voor de periode tot 2025. Tegen deze achtergrond, en die van toenemende drukte in de stad, heeft de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam in 2015 de scenario’s verbreedt naar de ontwikkeling van het aantal bezoekers c.q. binnenlandse en buitenlandse toeristen. De verdieping van de scenario’s is gebruikt om nieuwe strategische opties te bedenken en deze (en bestaande) te toetsen. Hoofdpunten van de verdieping van de scenario’s op het gebied van toerisme zijn hieronder weergegeven.
Lees meer...Woningmarkt
Om te bepalen hoeveel nieuwe woningen er in de nabije toekomst aan de woningvoorraad moeten worden toegevoegd, wat voor woningen dat zijn, en op welke plekken in de stad dat moet gebeuren, was inzicht nodig in de ontwikkeling van de bevolking en de daarmee gepaard gaande woningbehoefte. De Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam heeft daarom samen met Bureau Onderwijs en Statistiek de eerste set MRA-scenario’s in 2014 verdiept op demografisch gebied en op de dynamiek op de Amsterdamse woningmarkt. De hoofdlijnen hiervan vind je hieronder.
Lees meer...Arbeidsplaatsen
Het programma Ruimte voor de Stad heeft ruimtelijk-economische ontwikkelingen en bijbehorende investeringen voor de stad in kaart gebracht voor de periode tot 2025. Om de plannen te toetsen en nieuwe plannen te bedenken in het kader van dit programma, heeft de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam in 2015 de MRA-scenario’s verbreedt naar de effecten op de werkgelegenheid (en daarvan afgeleid de toe- of afname van het aantal arbeidsplaatsen), waar deze zich concentreert en hoe de werkgelegenheid te versterken. Enkele hoofdpunten van deze doorvertaling vind je in onderstaande infographic en toelichting.
Lees meer...Circulaire economie
In opdracht van de Amsterdam Economic Board en de afdeling Economie van de gemeente Amsterdam zijn eind 2016 de geactualiseerde, meest recente scenario’s doorvertaald naar de grootstedelijke uitdaging Circulaire Economie. Hierin is o.a. gekeken naar de rol van duurzaamheid in de verscheidende MRA scenario’s en hoe een circulaire economie er in de scenario’s uit kan zien. De hoofdpunten hiervan zijn hieronder opgenomen.
Lees meer...Talent voor de toekomst
In opdracht van de Amsterdam Economic Board en de afdeling Economie van de gemeente Amsterdam zijn begin 2017 de geactualiseerde, meest recente scenario’s doorvertaald naar de grootstedelijke uitdaging Talent voor de Toekomst. Hierin is o.a. gekeken naar de kennis en vaardigheden die benodigd zijn in de vier MRA-scenario’s en hoe het onderwijs eruit kan zien. De hoofdpunten hiervan zijn hieronder opgenomen.
Lees meer...Kantorenmarkt
Binnen de gemeente Amsterdam hebben de ruimtelijke diensten gezamenlijk aan een Strategisch Plan 2025 voor investeringen in de stad voor de middellange termijn gewerkt. Dit Strategisch Plan 2025 was een uitwerking van de Structuurvisie 2040 en betrof een integraal afwegingskader en agenda met voorstellen voor gerichte investeringen en inspanningen in de stad voor de periode tot 2020. Om de toekomstvastheid van het plan te toetsen en te versterken, is in 2013 in opdracht van de Amsterdamse gemeentelijke diensten Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening de impact van de MRA-scenario’s op de kantorenmarkt in kaart gebracht, met name wat betreft leegstand, transformatieopgave en nieuwbouwbehoefte. Hoofdpunten van deze verdieping vind je in onderstaande infographic en toelichting.
Lees meer...